Κάτι τρέχει με το …ίντερνετ

in ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ηρακλειά (κυρίως) και στια υπόλοιπα νησιά των Μικρών Κυκλάδων εδώ και δύο εβδομάδες είναι έντονο το πρόβλημα της σύνδεσης με το διαδίκτυο προκαλώντας ουκ ολίγες αντιδράσεις

Η είδηση θυμίζει κάτι από ελληνική ταινία. Από τη μία έχεις τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για ένα άτυχο συμβάν που τους έχει συμβεί και από την άλλη έχεις τις δημόσιες υπηρεσίες που απαντούν με ένα ξερό «ετελείωσε…» ή στην καλύτερη περίπτωση «έχει λυθεί το πρόβλημα και όλα βαίνουν καλώς». Που είναι η αλήθεια και που το ψέμα; Ως συνήθως αλήθεια λένε οι …παθόντες, οι οποίοι στην περίπτωση μας είναι οι κάτοικοι της Ηρακλειάς κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια (σε μικρότερη έκταση) οι κάτοικοι των νησιών στις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Δονούσα, Κουφονήσια) αλλά και στην Αμοργό.

Νεκρό

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ξεκίνησε το καλοκαίρι με διακοπές στην σύνδεση του διαδικτύου που όμως δεν ήταν σε τόσο μεγάλη έκταση και με δικαιολογία το φόρτο ροής λόγω της αυξημένης κίνησης επισκεπτών και κορυφώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου όταν για τέσσερις ημέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου στην Ηρακλειά ήταν όλα…. νεκρά. Το διαδίκτυο υπήρχε μόνο κατ’ όνομα καθώς …η σύνδεση δεν ήταν εφικτή, όπως λέει και το σχετικό moto. Όμως, παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις η λύση ουσιαστικά δεν δόθηκε ποτέ. Τόσο από τον ΟΤΕ της Σύρου όσο και από τον ΟΤΕ της Νάξου η απάντηση ήταν σχεδόν η ίδια «το πρόβλημα είναι προς διευθέτηση». Εάν διευθετήθηκε; Οι νέες οχλήσεις των κατοίκων και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Και η ευθύνη ανήκει κυρίως στον ΟΤΕ Σύρου που έχει άλλωστε και την εποπτεία ως ανώτερη αρχή.

Διαμαρτυρία

Οι Μικρές Κυκλάδες λαμβάνουν σήμα μέσα οπτικών ινών από την Αμοργό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη Νάξο λόγω του ορεινού όγκου του νησιού. Υπάρχει πρόβλημα λοιπόν στην Αμοργό και τον τρόπο που διαχέεται το σήμα προς τα νησιά αλλά και την ίδια την Αμοργό και πρόσφατα βρέθηκε εκεί κλιμάκιο στελεχών του ΟΤΕ ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι που οφείλετε το πρόβλημα. Και όπως αναφέραμε… ετελείωσε.  Η βλάβη αποκαταστάθηκε και όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Αλλά όσοι γνωρίζουν από τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, δεν έχει σημασία πολλές φορές τι λέει η βάση δεδομένων, αλλά μετράει το αποτέλεσμα. Και δίκαια γκρινιάζουν (διαμαρτύρονται) οι κάτοικοι της Ηρακλειάς κυρίως, για το γεγονός ότι από το ολικό black out περάσαμε πλέον στο μερικό και έτσι για αρκετές ώρες την ημέρα, το internet είναι νεκρό. Και σίγουρα δεν φταίνε οι επισκέπτες όπως το καλοκαίρι…

Κρυφτούλι

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Κυβέρνηση καυχιέται ότι έχουμε μπει στη νέα τεχνολογία, ότι όλα πλέον θα λύνονται διαδικτυακά ενώ δεν αποκλείεται σε ένα δύο χρόνια το ηλεκτρονικό σχολείο να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αλλά με …οπτικές ίνες που παίζουν κρυφτούλι με τους συνδρομητές, αυτές οι εξελίξεις μάλλον θα μας πάνε πίσω και κυρίως στην εποχή της …φωτιάς και όχι του διαδικτύου. Οι άνθρωποι πάντως του ΟΤΕ της Νάξου καταβάλλουν προσπάθειες ώστε όλοι οι χρήστες να είναι ικανοποιημένοι. Αλλά με δίκτυα που παραπέμπουν στον προηγούμενο αιώνα, η αναβάθμιση της τεχνολογίας και η είσοδος σε έναν νέο μαγικό κόσμο μάλλον θα αρχίσει για μερικά χρόνια ακόμη… Και το χειρότερο είναι ότι το κράτος (και φυσικά εταιρίες) απλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα και ζητούν το αντίτιμο για υπηρεσίες που μερικές φορές ποτέ δεν προσφέρουν στους κατοίκους κυρίως απομακρυσμένων νησιών και χωριών της νησιωτικής Ελλάδας.

Νικόδημος Λιανός

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Go to Top